Látnivalók Senjben

A város utcáin sétálva számos látnivalóval találkozhatunk. 

Nehaj vár

Senj egyik nevezetessége az 1558- ban épült Nehaj vár, a török elleni védelem egyik stratégiai fontosságú objektuma volt. A 23 méter széles, és 18 méter magas erőd kiváló megfigyelőpont volt az uszkókok (szökevények) számára, innen indultak kalózutakra a török és más kereskedő hajók ellen. 1617-ben velencei hadak elfoglalták az erődöt, a kalózokat pedig elűzték. A várban helytörténeti múzeum működik, a földszinten kávézó és étterem található, a tetőről pazar kilátás nyílik a városra, környező szigetekre és a Velebit hegységre.

stmary_senj_horvatorszag

Szent Mária-székesegyház kincstára és könyvtár

A Szent Mária-székesegyház egy tizenegyedik századi római stílusban épült templom. A második világháború alatt a katedrális megsérült. A Szent Mária-székesegyházban egykori püspökök - Ivan de Cardinalibus -és Leonard de Cardinalibus püspök síremlékei is megtalálhatóak. Érdemes ellátogatni a kincstárba és a könyvtárba építészetének, festményeinek, bútorainak, más templomok maradványainak és Klis városkapu kulcsainak megtekintéséhez.

zeng muzeum grad

Senj városi múzeum

A múzeum a város egykor legbefolyásosabb Vukasović családjának otthonában működik, az épület gótikus és reneszánsz stílusban épült. Kulturális látnivalók tekintetében a legátfogóbb képet nyújtja a város és a környék történelméről. A múzeumban festményeket, régi képeslapokat, fegyver- és régészeti gyűjteményeket, glagolita emlékeket láthatunk, valamint megismerkedhetünk a környék élővilágával is.

horvatorszag senj

45. szélességi fok

A város északi oldalán, az út mellett láthatunk egy modern napórát glagolita felirattal, amely a 45. szélességi fokot jelzi. Itt félúton állunk az Egyenlítő és az Északi-sark között.