Túrázás, hegymászás

Horvátországi nyaralásunkat a strandolás mellett, változatosabbá tehetjük a közeli nemzeti parkokba és hegyekbe tett kirándulással, túrázással, hegymászással, mountain-bikozással.

Észak-Velebit Nemzeti Park

A Velebit hegység Horvátország legnagyobb kiterjedésű hegyvidéke 145 km hosszú, legmagasabb csúcsa 1757 m. A nemzeti park szívében helyezkedik el a Hajdučki és Rožanski Kukovi karsztrezervátum. A rezervátumokon kívül 1500 méter magasan egy botanikus kert is található, a Velebit Botanikus Kert. 1594 m magasan találjuk a Zavižan menedékházat, melynek közelében 1641 méter magasan emelkedik Vučjak csúcs, páratlan panorámával az Adriai-tengerre és a Kvarner-öböl szigeteire. A menedékháztól egy órányira több csúcs is meghódítható Veliki Zavižan (1676 m) és a Balinovac-csúcs (1602 m) mely felejthetetlen kilátást kínál. Egy-vagy több napos túra keretében a Velebit lélegzetelállító karsztvilágát fedezhetjük fel, a szintén a Zavižan menedékház közeléből induló 57 km hosszú, Premužić ösvényen.

plitvice croatia

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak világszerte ismert természeti képződmény, Horvátország legnagyobb és Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. 1949-ben alapították, területe 300 km2, legmagasabb pontja 1279 méter magas. A lépcsőzetesen elhelyezkedő 16 összekapcsolódó tónak és a 92 csodálatos vízesésnek köszönhetőnek Európa egyik leggyönyörűbb helye. 2019-től létszámkorlátozást vezettek be, ezért érdemes legalább 2 nappal előre online a belépőjegyet megvásárolni. A közelsége miatt érdemes akár egynapos kirándulásra is ellátogatni a tavakhoz, Senjtől mindössze 63 km-re található a park.

krasno croatia

Krasno

Sveti Jurajból vezet fel az út Krasnoba, menetközben érdemes megállni a gyönyörű panorámát fotózni. Krasno egy buja növényzettel benőtt karsztmedencében található turisztikai központ, 22 km-re a tengerparttól. Itt készítik a krasnoi sajtot, amelyet a sajtkészítőnél vagy Senjben a piacon is megvásárolhatunk. Az itteni Krasnoi Boldogasszony templom, az ország egyik legjelentősebb Mária-búcsújáróhelye, évente csaknem százezer ember látogatja. A templom leglátványosabb eleme az 1740 körül fából készített festett kazettás mennyezet. Nagyboldogasszony ünnepe augusztus 15-én

Kuterevo

Krasnoból Otočac felé haladva jutunk el Kuterevoba a medve menhelyre. A menedékhelyet adományokból tartják fent és a világ minden tájáról érkeznek önkéntesek, akik a megmentett barna medvéknek adnak meg minden gondoskodást. A falu híres az itteni fafaragó mesterek termékeiről.

velebit croatia

Zavižan botanikus kert

A Krasnoi úton az Oltari tanya után van egy leágazás jobbra, amely a Zavižan botanikus kerthez vezet. Zavižanról felejthetetlen kilátás nyílik a Kvarner-szigetekre.

Zavratnica-öböl

Senjtől 40km-re délre található a 900 m hosszú gyönyörű kék fjord. A fenti panoráma után érdemes lemmeni Jablanacba, innen egy pazar tengerparti úton 20 perc sétával eljutunk az öbölbe. A meder alján egy 2. világháborús roncs található, mely az ösvényről is jól látható.