Rendezvények

Szinte mindennap nyári programokkal találkozhatunk, legismertebb a Senji Nyári Karnevál, Samba-Mania, Uskok napja, Klapa fesztivál és Halest.

Uszkok napja (július)

A rendezvényen felidézik a 16. századi senji uszkokok hétköznapjait, csatáit, lovagi párbajokat és a kikötőben kezdődő vár ostromát. A városban kirakodóvásár, zsonglőrök, íjászbajnokság, az utcákon korhű ruhákban felvonulók és reneszánsz zene fogadja az érdeklődőket. A Cilnica téren megismerkedhetünk a középkori szokásokkal, fegyverekkel, játékokkal, kézművességgel és ételekkel.

zeng samba croatia

Samba-mania (augusztus)

Kétnapos rendezvény, ilyenkor a városban sétálva igazi brazil hangulatra számíthatunk. Szombaton este kezdődik a samba baterias felvonulás, mely és a Cilnica téren ér véget a záró fellépéssel. Több európai országból érkeznek szamba dobcsoportok és brazil samba táncosok.

senj karneval

Senj Nyári Karnevál (augusztus eleje)

A város utcáin már a karneváli felvonulás előtt egy héttel elkezdődik a vidám karneváli hangulat. Jelmezes motoros felvonulás, jelmezes csoportok versengése, performanszok, játékok, táncok, zenészek és még sok szórakozás.

Klapa fesztival (július)

Minden év július második hétvégéjén kerül megrendezésre a klapa fesztivál, ez a horvát part menti és isztriai női és férfi tradicionális cappella ének összejövetele. Mára az UNESCO is a szellemi kulturális örökségként részeként jegyzi a klapa-t. A csoport hagyományos dalokat énekel a szerelemről, a borról, az országról és a tengerről. A klapa éneklés több évszázada alakult ki, amikor a férfiak spontán összegyűltek és elkezdtek énekelni borozás és vigadozás közben. Idővel ez az éneklési mód egyre népszerűbb lett, az együttesek egyre profibbak, az énekhangok pedig egyre kifinomultabbak. Egy dolog viszont nem változott a hosszú évek során, a klapák nem torokból, hanem a lelkükből énekelnek.

Senj Koncert estek (július és augusztus)

Új és népszerű rendezvény a Senj-i Koncert esték. Különböző horvát művészek vesznek részt ezekben a klasszikus zenei koncerteken, amelyek nyáron zajlanak. A koncertek általában a város kis terein vagy templomokban zajlanak.

„Climb to Zavižan” kerékpáros verseny

A kerékpárverseny (0-1594 m) minden évben június hónapban kerül megrendezésre. A résztvevők fizikai alkalmasságától függően akár Senjből, a tengerszint feletti magasságtól 0 méterre, akár Oltariból 940 m magasan indulhatunk a versenyen.